I:O:

Autori: Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo
Prema motivima rekonstrukcije knjige snimanja Dreyerova filma Stradanje Ivane Orleanske
iz knjige umjetnika Ivana Martinca (biblioteka Elipse, Split, 1980.) 

Premijera: POGON JEDINSTVO - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade
17.02.2020. u 20:00

Izvode: Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Eva Badanjak (Žen), Ivan Bilosnić, Ratko Danilović, Nino Prišuta (ex-SexA), Damir Prica Kafka (Cul-de-Sac)
Instalacija i partiture: Damir Bartol Indoš
Video projekcije: Branimir Štivić
Zvuk: Jasmin Dasović
Svjetlo: Andrija Santro
Nadzorne projekcije: Maxime Weinmann
Majstor instalacije: Nebojša Jelačić Ćina

Rad I:O: čini tiha mega(reflekto)fonska kulisa povremeno nadglasavana živim glasovima i njima pripadajućim oprugama, post-noise kaotičnom bukom gitara, basa, bubnja, prepariranog klavira i megafona, sinta, elektroničkih aparatića i saxa stvarajući bučne šahtofonije. Šahtofonska glazba je vrsta hibridne zvukovne umjetnosti, ona je udaljavanje od glazbe, od notnog zapisa ka grafičkom zapisu koji daje instrukcije za mikro-zvučno izvođenje na makro-fotogramskom materijalu iz Martinčeve knjige na kojoj stvaramo konceptualnu praksu zvukovnog u umu i umskog u zvukovnom. Proizvodimo ur-holografonske susrete nadzornih kamera inkorporiranih u konstrukciji nomadskih Šahtofona, koji klize glatkim teritorijem izbrazdanim paralelnim metalnim šinama. Susretanje uhvaćenih slika prenosi rad nadzornih kamera, koje snimaju slike unutar trostrane šaht crne kutije, jedno mnoštvo slika uhvaćeno je u sigurnosnim ogledalima, a drugo mnoštvo slika proizlazi iz direktnog  kontakta ruku i opruga u jezgri crne šaht kutije. Ovaj letristički rad I:O: na drugoj Martinčevoj knjizi umjetnika, za razliku od rada F:I:L:M:S:K:A:T:E:K:A na kojoj smo primjenili metodu fiksacije strukturalnog filma za 11 naslovnih slova, sažimlje u intenzitetnom ur-holografonu pulsirajući zbroj svih postupaka navedenih za 1140 scena i 70 minuta filma u inicijale udisaja i izdisaja, u stvari disanja. U kompresiranom filmu jedne slike vremena disanja u kojemu smo izgubili budućnost  živimo u stanju golog života koji računamo sekundama i stotinkama.

Napomena uz rekonstrukciju: Trajanje kadra precizno je naznačeno u sekundama i filmskim sličicama, s tim da jednu sekundu čine 24 sličice. Svaka sličica prezentirana u obliku fotografije koju je snimio Ante Verzotti, najtipičnija je za dotični kadar. U opisu scene korišten je tekst originalnog Dreyerovog scenarija gdje je god bilo moguće, odnosno gdje je odgovarao snimljenom kadru.

vimeo video

Projekt I:O: podržali su: Zaklada Kultura nova, Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade | Pogonator - inkubator suvremenog plesa i kazališta 2019, Ministarstvo kulture RH, Ured za kulturu Grada Zagreba.