Izložba Jedan ili više Šahtofona
Pogon Jedinstvo Zagreb - Galerija Močvara

Interaktivna zvučna instalacija & performans
Otvorenje: subota, 15.10.2016. u 20:00 h uz performans E.P.Z.
Instalacija se može razgledati od 16. do 17.10.2016. od 17:00 h do 20:00 h,
@ velika dvorana Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb
upad: 0 kn

Instalacija je osnova za dva Indoševa umjetnička rada: performans E.P.Z i reflektofonsku instalaciju/performans 9,81 m akceleracionizma. Performans E.P.Z. oslanja se na poeziju Williama S. Burroughsa i jednu afričku dječju horor priču. Rad istražuje riječ "virus" u značenju i zvučnosti, polazeći od priče o nultom pacijentu (Ebola Patient Zero) zapadnoafričke epidemije ebole – dječaku za kojeg se vjeruje da je izazvao epidemiju zarazivši se virusom putem sviranja instrumenta napravljenog od drveta u kojemu žive šišmiši. Drugi Indošev rad,9,81 m akceleracionizma, polazi od umjetničkog spajanja tekstova #Ubrzati: Manifest za akceleracionističku politiku Nicka Srniceka i Alexa Williamsa, #Kritika Manifesta za akceleracionističku politiku McKenzie Warka i O Ubrzanju Vlade Kristla. "Spirale zmije znatno su složenije od rovova krtičnjaka" je teza koju rad prakticira: Šahtofonist Krtica u unutrašnjosti konstrukcije i Šahtofonistica Zmija u vanjskom prostoru izvode tekstualne fragmente snimljene i izgovorene u reflektofonima, u 3 x 4 vokalno-instrumentalne cjeline koje traju 9,81 minuta. Mehanička tijela ruku ulaze u prostor mehaničkih tijela opruga, križaju se i rastežu opruge, podlaktice, nadlaktice, šake i prsti u najvećoj blizini spirala u potrazi za prstohvatom fonije. Opruge prisiljavaju ruke na vibriranje, na zvučnost njihovih molekula, proizvodnju fonije rukama-oprugama.

Akceleracionizma izvode Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo.
Autor fotografija: Jasenko Rasol

Program se realizira u suradnji s platformom Operacija grad: Upgrade u sklopu konferencije "Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru".
Na stranici konferencija.zagrebotvorenigrad.hr možete naći detaljan raspored, program, večernje programe te pregled radionica i ostalih sadržaja konferencije.

organizatori: Udruženje za razvoj kulture "URK" + Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Operacija grad: Upgrade
Medijski partneri: H-alter, Kulturpunkt, Radio Student
Projekt podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada "Kultura nova".

Jedinstvo - Photos

Eva Kraljević - Video

kulturpunkt - Video

galerija močvara - Photos